6. kesäkuuta 2015

Herkullisen marjainen rahkakakku

Tämä ei ole mikään perinteisin uunissa paistettava rahkakakku, vaan enemmän juustokakun tyylinen. Kehitin reseptin äitini lukemattomiin allergioihin sopivaksi, joten siksi pohja on ehkä erilainen kuin mitä yleensä tekee. Halutessaan sen voi kuitenkin korvata esimerkiksi rakastamallani piltti-keksi-pohjalla: murskaa Digestive-keksejä ja sekoita ne esimerkiksi kuningatarpilttiin.

Tein tätä kakkua isoveljeni ylioppilasjuhliin, ja ulkonäkö herätti huomiota, Kieltämättä kakku on herkullisen värinen marjoista johtuen. Makukaan ei ole yhtään hassumpi, sillä karpalo on ihanan raikas ja kirpeä marja! Kakku on gluteeniton ja kananmunaton, laktoosittomankin siitä saa käyttämällä oikeanlaisia maitotuotteita. Olen tehnyt kakun sellaiseen normikokoiseen irtopohjavuokaan (halkaisija n. 20 cm).

Suoritan uskontoa itsenäisenä nyt kesäloman ensimmäisen viikon, mutta sitten ehdin lukemaan ja kokkailemaan enemmän!

Marjainen rahkakakku


Pohja:
2 dl riisijauhoja
100 g leivontamargariinia tai voita
½ dl sokeria

Täyte:

1. kerros:
1 dl kermaa
2 dl maitorahkaa
100-200 g mustikoita ja/tai mansikoita
1 dl sokeria
3 liivatelehteä

2. kerros
2 dl kermaa
100-200 g karpaloita
1 dl (tai enemmän) sokeria
4 liivatelehteä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Mittaa pohjan ainekset kulhoon ja nypi tasaiseksi massaksi. Leikkaa vuoan pohjalle leivinpaperi estämään tarttumista ja painele taikina tasaisesti vuoan pohjaan, mutta ei reunoille. Paista uunin keskitasossa n. 10 minuuttia.

Vatkaa kaikki 3 dl kermaa vaahdoksi. Laita 2/3 sivuun toista kerrosta varten. Tässä välissä voit laittaa liivatelehdet tai -jauheen kylmään veteen likoamaan. Seoita jälkelle jääneeseen kermavaahtoon sokeri, maitorahka ja marjat. Kannattaa maistella tarkkaan, jotta sokeria tulee tarpeeksi! Sekoita liivate kuumaan nesteeseen pakkauksen ohjeen mukaisesti ja sekoita rahkatäytteeseen. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle ja laita vuoka jääkaappiin jähmettymään. Tunnin jähmettymisajan pitäisi olla tarpeeksi seuraavan kerroksen lisäämiseen.

Toista kerrosta varten kaiva esille sauvasekoitin, ja vedä karpalot mahdollisimman sileäksi litkuksi. Sekoita kermavaahdon joukkoon, ja laita desi tai makusi mukaan enemmän sokeria. Jos jääkaapissa oleva ensimmäinen rahkakerroksesi on hyvällä mallilla, voit sekoittaa liivatteen tähänkin kerrokseen edellisen tavoin ja kaataa vuokaan ensimmäisen kerroksen päälle. Kakun jähmettymistä voi odottaa seuraavaan päivään tai sitten muutaman tunnin. 


Laatu ei nyt ole paras mahdollinen, koska en tajunnut ottaa siitä kakusta kunnon kuvaa! Tässä kuitenkin hieman ylioppilasjuhlien kahvitarjoilua.:) Reseptin kakku on siis vasemmanpuoleinen kuvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!