1. maaliskuuta 2015

Järkytys Austen-faneille

Olen viettänyt läppärittömän hiihtolomaviikon, joten kirjoja on tullut luettua, mutta postauksia ei ole voinut kirjoittaa. Hirveä blogi-ikävä kyllä iski, mutta muusta mediasta jättäytyminen oli vain hyvästä.

Lomaviikollekin kirjojen valitseminen on hieman haastavaa puuhaa. Valitsenkin valitettavan usein pelkän kannen perusteella ja vilkaisen takakansitekstiä vain pikaisesti. Olen pinkin ja Jane Austenin ystävä, joten Kim Izzon  Avioliitto Jane Austenin tapaan on teos, jonka lukeminen oli itselleni vain ajan kysymys.

Kirja yrittää nykyaikaistaa austeninaikaisen klassisen ongelman: onko varattoman tytön järkevintä naida rikas mies. Austenin kirjoissa vastaus on kyllä, tosin miehen pitää myöskin olla satumaisen vetävä ja turvallinen (Darcy <3). Tässä nykyaikaistetussa versiossa painiskellaan kuitenkin maailman kuluneimman aiheen kanssa, joka on "tuoko raha rakkauden ja onnen". Jos käsittelynäkökulmassa on jotain omalaatuista ja uutta, aihe on ihan hyvä ja ammentaa ideoita useisiin loistaviin teoksiin, mutta valitettavasti tässä päähenkilö Katherine Shaw oli kuin typerä kananen, joka ei pahemmin aivojaan vaivannut.

Alkukirja meni myötähäpeän tuntemuksissa. "Miten joku voi olla näin tyhmä?" kaikui päässäni. En pidä itseäni erityisen ilkeänä ihmisenä, mutta kirjaa lukiessani toivoin, että päähenkilö joutuisi lopuksi kärsimään edes vähän. Kun keveään tyyliin tottui ja päähenkilö löysi yhden pitkään pölyttyneenä olleen aivosolun, kirjasta saattoi jopa hieman nauttia. Valitettavasti juoni oli kuitenkin taas erittäin ennalta-arvattava, eikä edes loppuratkaisu sisältänyt yllätyksiä.

Mielestäni olisi typerää verrata romaania mihinkään Jane Austenin teokseen muussa kuin haukkumismielessä. Austenin naiset eivät ole tyhmiä, vaan usein vähemmän koulutettuinakin älykkäitä ja hienovaraisia. Kim Izzon kirjassa nimi Jane Austen saa vain tarttumaan kirjaan, mutta itse sisältö ei tarjoa lukijalle mitään uutta. Teos on  oikeastaan melko tavallinen kevyt romanttinen kirja, mutta sohaisee huonosti käyttämillään Austen-sitaateilla kipeästi Jane Austen-fanien sydämeen. Älkää hyvät ihmiset lukeko tätä kirjaa, pyydän!

Kansi on kuitenkin ihana. Kuva: http://2.bp.blogspot.com/-UBOO-f3fY4E/U5thH4iz_xI/AAAAAAAAILY/uYZui1_5-FI/s1600/Avioliitto_Jane_Austenin_Tapaan+(480x640).jpgEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!