26. maaliskuuta 2015

Sushia ilman lohta

Moikka pitkästä aikaa! Tässä on ollut vähän koulukiireitä ja blogi on muutenkin ollut rempassa (kiitos ja kumarrus ystävälleni Annalle:), joten olen pitänyt taukoa. En ole kuitenkaan hylännyt lukemista ja ruuanlaittoa; alkuviikosta kokeilin Kissoja & Kasvisruokaa -blogin bataatti-maapähkinävoi-brownieita ja tänään tein pikkuveljeni kanssa sushia. Ihanaa vaihtelua normaaliin arkiruokaan! Sain myös luettua Harry Potter ja Liekehtivä pikari -kirjan englanniksi loppuun. Enhän minä lukenutkaan sitä kuin kolme kuukautta...

Bataatti ja maapähkinävoi brownieissa kuulostavaa ehkä yhdistelmänä oudolta, mutta itse kyllä tykkäsin! Maku ei ole todellakaan kovin makea eikä kyllä suklainenkaan, mutta rakenne on ihanan tahmea. Otin yhtenä päivänä evääksi rasiaan palan brownieta, muutaman taatelin sekä cashewpähkinän, ja se oli varmaankin paras eväshetki elämässäni.

Sushikin onnistui mielestäni hyvin, vaikka olen tehnyt niitä muutaman kerran aikaisemminkin. Perheessäni on kala-allergikko, joten se perinteisin täyte, raaka lohi, pitää jättää kaupan hyllylle. Nyt uskalsi jo vähän kokeilla erilaisia makuja; itselleni perinteisen porkkanan, kurkun ja avokadon lisäksi testasin ihan tavallista lehtisalaattia sekä brownieista yli jäänyttä maapähkinävoita. Voi olla, että makeahko maapähkinävoi sushin sisässä dipattuna suolaiseen soija-kastikkeseen ei ole viiden tähden ravintolan annosvaihtoehdoissa, mutta ei sekään pahaa ollut. Uudet hienot yhdistelmät löytyvät kuitenkin vain kokeilemalla!

En nyt laita varsinaista reseptiä, mutta jos joku haikailee oman sushikokeilun perään, listaan tähän asioita, joita kokkailuun tarvitsee:

- sushiriisiä (olen kuullut, että esimerkiksi puuroriisikin käy)
- riisiviinietikkaa
- sokeria
- norilevälevyjä
- erilaisia täytteitä paloiteltuina, kuten kurkkua, porkkanaa, avokadoa, raakaa lohta ja salaattia
- extreme-ihmiset voivat kokeilla myös maapähkinävoita, inkiväärilastuja ja wasabia (kuten itse tein)
- soijakastiketta dippaamiseen
- esimerkiksi pieni bambumatto rullaamiseen

Keitä sushiriisi pakkauksen mukaisesti. Sitten vain levitetään jäähynyt riisi leväarkin päälle ja laitetaan täytteet siistiin riviin arkin keskelle tai siitä hieman itseään kohti. Hankalin osuus taitaa olla rullaaminen, koska jos täytettä on liikaa ja epätasaisesti, se ei onnistu. Kannattaa jättää leväarkin ylälaitaan reilusti pari kolme senttiä tyhjää, ja kostuttaa se osa vedellä, jolloin rulla menee nätisti kiinni ja kestää leikkauksen. Leikatessa veitsi kannattaa pestä tai vähintäänkin kostuttaa välillä, ettei se riko sushia. Tarkempia sushinvalmistusohjeita on esimerkiksi täällä.



Tässä taas tätä kuuluisaa kännykkäkameralaatua;)


Vielä pitäisi jaksaa opiskella muutamaan kokeeseen. Onnea kaikille kanssakärsijöille! Loppukevät meneekin sitten sitä kesälomaa odotellessa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!